Istoric

1. APARITIA JOCULUI DE FOTBAL-TENIS LA NOI IN TARA

La noi in tara fotbal-tenisul se practica inca din anul 1970 , dar nu sub aceasta titulatura. In Bucuresti, in perioada anilor 1982-1989, s-au organizat in complexul studentesc Regie opt editii ale Cupei Balaci de Tenis cu piciorul, organizatori fiind Dl.Sabino Frederico Tavares in colaborare cu Uniunea Studentilor din Romania si Uniunea Studentilor Straini din Romania. Jocul mai era practicat si in alte zone ale tarii (Constanta, Ploiesti, Timisoara, Craiova, Brasov, Pitesti, etc,) sub denumirea de Tenis cu piciorul. Deasemenea la Cluj-Napoca gasim, conform "Adevarul de Cluj" din 30 ianuarie 1993, un interviu cu domnul G. Mihaila, presedinte pe atunci al Filialei Judetene de Fotbal -Tenis in care dansul spune ca in anul 1977-1980 a infiintat clubul "Feet-tenis Scarisoara" incercand tot atunci si oficializarea acestei discipline sportive. Si in alte orase cum ar fi Arad, Tg.-Mures, Oradea se practica "lab-tenis" pe stranduri, fapt ce se intampla de fapt si acum. Toate acestea au dus in final la crearea Federatiei Romane de Fotbal-Tenis ( F.R.F.T.) in anul 1990 in baza cererilor de afiliere ale cluburilor Steaua, Dinamo, Sportul Studentesc, Metalul Bucuresti, Rocar, Motoare Diesel, Flacara Rosie, Viscofil, Luxor, si Energoutilaj, la care s-au adaugat solicitarile asociatiilor independente sau/si ale jucatorilor independenti. Presedinte si fondator al F.R.F.T. a fost domnul Sandu Ion.

F.R.F.T. este afiliata la "International Football Tennis Association" I.F.T.A. inca de la infiintare adica din anul 1990. Primul campionat organizat sub egida F.R.F.T. s-a desfasurat in anul 1993 cuprinzand 12 echipe, iar prima Cupa a Romaniei in anul 1994. In istoria fotbal-tenisului romanesc amintesc despre infiintarea in anul 1994 a Ligii Profesioniste de Fotbal-Tenis ( L.R.F.T.P.) sub conducerea lui Johnny Sandulescu care a organizat primul campionat in anul 1995, acest organism ducand la scindare Fotbal-tenisului in doua parti : F.R.F.T. si L.R.F.T.P. Aceasta despartire n-a durat decat un an , deoarece s-a incheiat un protocol intre cele doua organisme ajungandu-se din nou la un singur campionat national, care se desfasoara si in prezent.

Din 31. 07. 2002 s-a infiintat Federatia Romana de Fotbal-Tenis-Cluburi si Asociatii Judetene (F.R.F.T.-C.A.J). Aceasta conduce si supravegheaza intreaga activitate sportiva a fotbal-tenisului romanesc.

Jucatorii romanii, din 1992 pina in present, au participat la toate Campionatele (Mondiale si Europene),Cupe (Mondiale si Campionilor Europene) organizate de F.I.F.T.A. cu rezultate deosebite cum ar fi: - patru medalii de aur la Campionatele Mondiale la proba de simplu (Florin PURICE, Marian MUSAT, Ciprian IVANCU si Dorina PAUNA);

  • o medalia de aur la Campionatul European (Florin PURICE);
  • doua medalii de argint la Campionatul European;
  • multiple medalii de bronz la Campionatul Mondial si european la probe de dublu si triplu.

S -au evidentiat printre cei mai buni sportivi Florin PURICE, Marian MUSAT, Ciprian IVANCU, Dorina PAUNA si Daniel SASARMAN, etc., iar printre cei mai buni tehniceni domnii Dumitru TOMA, Sabino Frederico TAVARES, Ion EPARU, etc.

2. ISTORICUL JOCULUI DE FOTBAL-TENIS PE PLAN MONDIAL

Conform datelor existente in bibliografia de specialitate cat si in cea proprie a fotbal-tenisul pe plan mondial se juca acum mai bine de 50 ani in Cehoslovacia, 35 de ani in Romania, etc. De altfel fotbal-tenisul (nohejbal in ceha si slovaca ) este considerat sport national in aceste tari. Traditia si scoala de fotbal-tenis ceha si slovaca este foarte puternica si bine pusa la punct, in aceste tari existand profesionalism la nivelul cluburilor. Federatia Internationala de Fotbal - Tenis, insa, a aparut mult mai tarziu fata de aceste manifestari.

Astfel la 7 februarie 1987 in Elvetia, la Hotel "Continental" din Niel, reprezentantii Germaniei, Italiei, Angliei, Elvetiei si Romaniei ( prin persoana omului de fotbal Octavian Popescu ) au pus bazele "International Football Tennis Association" I.F.T.A., iar din 2003 devenind Federation International Football Tennis Association F.I.F.T.A. Presedinte al forumului international a fost ales domnul Josef Rothenfluh din Elvetia, iar sediul a fost stabilit in localitatea elvetiana Biel.

De-a lungul timpului s-au afiliat la I.F.T.A. tari ca : Ungaria, Franta, Rusia, Ucraina, Norvegia, Grecia, Cehia, Slovacia, Spania, S. U. A. , Brazilia, Austria, Australia, Turcia, Congo, Suedia, afiliate la forul international, fiind bineinteles si membrii fondatori. In anul 1991 I.F.T.A. organizeaza primul Campionat European astfel: probele de simplu si dublu in Ungaria ( Kaposvar si Szolnok ) si proba de triplu in Elvetia (Meiringen) , iar in anul 1994 prima CUPA MONDIALA in Brazilia (Garanhonnes) si primul Campionat Mondial in Slovacia ( Kosice) . De-a lungul celor 14 ani de activitate I.F.T.A. a reusit sa organizeze Cupa Campionilor Europeni la nivelul cluburilor , prima editie desfasurandu-se in anul 1996 in Cehia (harachov) . Acest lucru a devenit o traditie, turneul final al celor mai bune patru campioane nationale avand loc in fiecare an. De asemenea I.F.T.A. a organizat prima editie a Campionatului Mondial de Juniori si Feminin in anul 2000, localitatea de debut fiind Kosice (Slovacia) .

De altfel campionatele europene si mondiale se disputa alternativ, o data la doi ani, in Noiembre, tara gazda fiind stabilita de Congresul F.I.F.T.A. care are loc, de obicei, in primul trimestru al fiecarui an.